Data publikacji: 03.07.2013
Bezpieczeństwo żywności to temat seminarium, które 5 lipca organizuje Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce. Propozycje KE zaprezentuje Paweł Skublicki, ekspert Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów Komisji Europejskiej.
Wśród prelegentów znajdą się również przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz innych instytucji sektora rolno-przetwórczego w Polsce. Zainteresowanych udziałem prosimy o rejestrację on-line.
6 maja 2013 r. Komisja Europejska (KE) przyjęła projekt pakietu legislacyjnego w sprawie bezpieczeństwa żywności, który stanie się fundamentem systemu ochrony konsumentów w Unii Europejskiej. Zastąpi on niemal siedemdziesiąt obecnie obowiązujących aktów prawnych w tej dziedzinie. Celem KE jest uproszczenie i unowocześnienie unijnego systemu bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów, ułatwienie funkcjonowania producentom żywności oraz poprawa konkurencyjności sektora rolno-przetwórczego przy zachowaniu wysokich standardów produkcji.
Celem zorganizowanego przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce seminarium jest stworzenie możliwości bezpośredniego spotkania zainteresowanych podmiotów w celu przedyskutowania szczegółowych założeń pakietu.
Uwaga media
Seminarium nt. bezpieczeństwa żywności z udziałem eksperta Komisji Europejskiej odbędzie się
5 lipca 2013 r. (piątek), w godz. 12.00-15.20
W Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Polsce, ul. Jasna 14/16 A, Warszawa (II piętro)
Rejestracja do 4 lipca 2013 r. na stronie: http://ec.europa.eu/polska/hp/rejestracja1_pl.htm lub pod numerem telefonu: (22) 55 69 956
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc o udziale w spotkaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Seminarium odbędzie się w języku polskim, organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne na jęz. angielski.
Spotkanie będzie transmitowane na stronie Przedstawicielstwa KE w Polsce: http://ec.europa.eu/polska/web_streaming_pl.htm