Data publikacji: 03.07.2013

Czy wiesz, co jesz?

Bezpieczeństwo żywności to temat seminarium, które 5 lipca organizuje Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce. Propozycje KE zaprezentuje Paweł Skublicki, ekspert Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Konsumentów Komisji Europejskiej.


Wśród prelegentów znajdą się również przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz innych instytucji sektora rolno-przetwórczego w Polsce. Zainteresowanych udziałem prosimy o rejestrację on-line.

6 maja 2013 r. Komisja Europejska (KE) przyjęła projekt pakietu legislacyjnego w sprawie bezpieczeństwa żywności, który stanie się fundamentem systemu ochrony konsumentów w Unii Europejskiej. Zastąpi on niemal siedemdziesiąt obecnie obowiązujących aktów prawnych w tej dziedzinie. Celem KE jest uproszczenie i unowocześnienie unijnego systemu bezpieczeństwa żywności i ochrony zdrowia konsumentów, ułatwienie funkcjonowania producentom żywności oraz poprawa konkurencyjności sektora rolno-przetwórczego przy zachowaniu wysokich standardów produkcji.

Celem zorganizowanego przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce seminarium jest stworzenie możliwości bezpośredniego spotkania zainteresowanych podmiotów w celu przedyskutowania szczegółowych założeń pakietu.

Uwaga media

Seminarium nt. bezpieczeństwa żywności z udziałem eksperta Komisji Europejskiej odbędzie się

5 lipca 2013 r. (piątek), w godz. 12.00-15.20

W Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Polsce, ul. Jasna 14/16 A, Warszawa (II piętro)

Rejestracja do 4 lipca 2013 r. na stronie: http://ec.europa.eu/polska/hp/rejestracja1_pl.htm lub pod numerem telefonu: (22) 55 69 956

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc o udziale w spotkaniu decyduje kolejność zgłoszeń. Seminarium odbędzie się w języku polskim, organizatorzy zapewniają tłumaczenie symultaniczne na jęz. angielski.

Spotkanie będzie transmitowane na stronie Przedstawicielstwa KE w Polsce: http://ec.europa.eu/polska/web_streaming_pl.htm

Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.