Data publikacji: 06.08.2012
Na Równi Krupowej stanie ogromny namiot z atrakcjami dla dzieci i dorosłych. Zapraszamy m.in. na serię pokazów kulinarnych, które poprowadzi mistrz kuchni Zbigniew Kurleto.
Promując 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej (http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap/index_pl.htm), Komisja Europejska postanowiła się włączyć w jedną z największych imprez tego typu w Polsce - III Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Targi organizuje Tatrzańska Agencja Promocji Rozwoju, Promocji i Kultury. Partnerami akcji są Agencja Rynku Rolnego oraz Komisja Europejska.
Najważniejszym dniem obecności Komisji Europejskiej podczas imprezy będzie sobota 11 sierpnia. Tego dnia o 10:00 rozpocznie się ciekawa dyskusja panelowa, w której wezmą eksperci Komisji Europejskiej, posłowie do Parlamentu Europejskiego, przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego, na temat Wspólnej Polityki Rolnej i jej planowanej reformy, ale również na temat tego, co z niej wynika dla gospodarstw rolnych z terenu Małopolski i Podhala.
Czy te małe, w większości gospodarstwa rodzinne, skorzystają na zmianach, czy mają szansę wzmocnić swój potencjał w najbliższych latach? Odpowiedzi na te pytania padną podczas debaty.
Zaraz po dyskusji panelowej, odbędzie się konferencja prasowa, a po niej uczestnicy dyskusji, wraz z dziennikarzami odwiedzą namiot Komisji Europejskiej i Europejskie Targi.
Ale uwaga!!!! 11 sierpnia niezapomniane atrakcje, szykujemy przed naszym namiotem.
Przez cały dzień będą się tam odbywać fantastyczne pokazy kulinarne, przygotowane przez znanego i cenionego na południu Polski mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto.
Jest on znany między innymi z tego, że przez ponad 20 lat pracował w krakowskiej restauracji "Wierzynek", w której zaczynał jako uczeń, a wsławił się jako mistrz kuchni. Później był szefem kuchni kilku krakowskich hoteli, warto też dodać, że jest członkiem elitarnego Klubu Szefów Kuchni.
Zbigniew Kurleto, bazując na polskich, tradycyjnych i regionalnych produktach, spróbuje z nich wyczarować wyśmienite dania. Część produktów jak: karp zatorski, jabłko łąckie, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki - to produkty z unijnej listy produktów chronionych (http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm), które chcemy przy okazji promować.
Wśród dań znajdzie się: marynowany karp zatorski w mięcie, duszony w suszonych śliwkach albo jak kto woli wędzony, podany w sosie koperkowo - szałwiowym z dodatkiem bryndzy. Nie zapomnimy też o oscypku. Brzmi smakowicie?
Zapraszamy do Zakopanego, bo naprawdę warto, ponieważ po każdym pokazie, tych wspaniałych potraw będzie można na miejscu spróbować.
11 sierpnia 2012 /sobota/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Komisja Europejska Przedstawicielstwo w Polsce
Agencja Rynku Rolnego
Dolna Rówień Krupowa
10:00 – 18:00
|
Namiot informacyjny Komisji Europejskiej i Agencji Rynku Rolnego promujący 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej,
|
10:00 – 18:00
|
Animacje, pokazy, konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych,
|
10:00 – 11:30
|
Konferencja z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej. „Produkt regionalny - szansa dla drobnych gospodarstw rolnych” (hotel Grand Stamary),
|
11:30 – 12:00
|
Konferencja prasowa (hotel Grand Stamary),
|
12:00 – 13:00
|
„I Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto, Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komanderek,
|
13:00 – 14.00
|
Występ artystyczny – Orkiestra reprezentacyjna Straży Granicznej z Nowego Sącza,
|
14:00 – 15:00
|
„II Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto, Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komanderek,
|
14:00 – 15:00
|
Konkurs potraw i produktów posiadających certyfikaty UE – prowadzący/ Stowarzysznie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
|
15:30 – 16:00
|
Rozstrzygnięcie Konkursu potraw i produktów posiadających certyfikaty UE (ogłoszenie wyników i wręczenie nagród),
|
16:00 – 17:00
|
„III Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto, Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komanderek.
|