Data publikacji: 12.05.2020

Komisja zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Polski i Grecji

Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o rejestrację polskiego „Podpiwka kujawskiego" oraz greckich „Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου" (Fasolia Kattarvias Rodou)/„Λόπια Κατταβιάς Ρόδου" (Lopatia Kattavias Rodou) w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).


 

„Podpiwek kujawski" to napój na bazie zbóż, koloru ciemnobrązowego, gazowany, fermentowany, słodzony i bezalkoholowy, którego głównymi składnikami są: palone ziarna jęczmienia, mielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny. Jest on produkowany w województwie kujawsko-pomorskim i sprzedawany w formie gotowego do spożycia napoju lub mieszanki w stanie suchym, do przygotowania napoju samodzielnie w domu.

„Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου/Λόπα Κατταβιάς Ρόδου" są nasionami fasoli białej uprawianymi na wyspie Rodos w gminie Kattavia. Lokalni producenci nadal stosują tradycyjne techniki uprawy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a Kattavia każdego roku obchodzi święto zupa fasolowej.

Te nowe oznaczenia geograficzne dołączą do już ponad 1 450 chronionych produktów, których wykaz znajduje się w bazie danych eAmbrosia.

Więcej informacji na ten temat znajduje się również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.