Data publikacji: 01.02.2022

Kryzys rynkowy sektora mięsa wieprzowego

Posłowie z komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzywają Komisarza Wojciechowskiego do działania


  • Marże zysku w sektorze mięsa wieprzowego są na krytycznie niskim poziomie

  • Środki krajowe i pomoc państwa nie są wystarczające, aby zaradzić tej sytuacji

  • Komisja Europejska musi interweniować bezpośrednio, aby zmniejszyć presję na producentów wieprzowiny

Aby zaoferować silne wsparcie dla sektora produkcji mięsa wieprzowego, Komisja musi wykorzystać działania promocyjne w celu otwarcia i konsolidacji rynków zbytu oraz interwencji na rynku unijnym. 

28 stycznia, w liście zaadresowanym do Komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego, Przewodniczący Komisji Rolnictwa PE Norbert Lins (EPP, DE) wraz z większością grup politycznych w Komisji, wzywają Komisję Europejską do podjęcia „natychmiastowych inicjatyw, mających na celu złagodzenie negatywnej sytuacji i zapobiegnięciu poważnym zakłóceniom w sektorze mięsa wieprzowego”.

W sektorze produkcji wieprzowiny „rosnące koszty prowadzenia hodowli, zwłaszcza pasz, jak i energii elektrycznej oraz usług weterynaryjnych, nadwyżka podaży spowodowana spadkiem popytu ze strony Chin, która wywołana jest zaopatrywaniem się w mięso z innych regionów, a także negatywny wpływ Afrykańskiego pomoru świń, doprowadziły do obniżenia marży zysku na eksporcie do krytycznie niskich poziomów. Rezultatem wpływu tych czynników jest zwiększenie presji na rynek wewnętrzny, która z kolei wystawia odporność tego sektora na ekstremalną próbę” – czytamy w liście.

„Ponadto, wybuch Afrykańskiego pomoru świń we Włoszech na początku tego miesiąca jest bardzo niepokojącą informacją. Sytuacja mogłaby się jeszcze pogorszyć, gdyby załamał się eksport włoskich produktów wieprzowych, zwłaszcza szynki peklowanej na rynki krajów trzecich” – dodaje Przewodniczący Komisji Rolnictwa.

„Dalsza bezczynność […] doprowadziłaby do zjawiska koncentracji produkcji wieprzowiny w UE, tym samym powstania ośrodków przemysłowej produkcji mięsa ze wszystkimi negatywnymi skutkami dla środowiska, klimatu i regionalizacji, co jest w pełni sprzeczne z naszymi ambicjami, celami Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu” - ostrzegają w liście.

„Ukierunkowane środki krajowe w sektorze trzody chlewnej w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich oraz pomoc państwa […] nie są najlepszym rozwiązaniem, które zaradziłoby tej sytuacji” – podkreśla Przewodniczący.

W związku z tym, Norbert Lins podkreśla, że „nadszedł czas, aby Komisja wkroczyła z silnym wsparciem dla sektora wieprzowiny poprzez niedyskryminacyjne i doraźne działania promocyjne, mające na celu otwarcie nowych rynków zbytu i konsolidację istniejących, a także interwencję rynkową na poziomie UE, dokładając jednocześnie wszelkich starań, aby powstrzymać i wyeliminować obecny kryzys”.

Kontekst

10 stycznia, w ramach dyskusji w sprawach ogólnych, Członkowie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi omawiali sytuację sektora mięsa wieprzowego w Europie z komisarzem Januszem Wojciechowskim. Dnia 25 stycznia, odbyła się debata w niniejszej sprawie z udziałem przedstawiciela Komisji Europejskiej.

Więcej informacji:

Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.