Data publikacji: 17.02.2016

Nabór wniosków dot. żywności i produkcji o wysokiej wartości dodanej

Europejski Instytut Innowacji i Technologii ogłosił nabór wniosków dla wspólnot wiedzy i innowacji (ang. Knowledge and Innovation Communities – KICs) w dwóch obszarach tematycznych:
     -     Żywność przyszłości – zrównoważone łańcuchy dostaw – od źródła do konsumenta
     -     Produkcja o wysokiej wartości dodanej


Wspólnoty wiedzy i innowacji to prestiżowe i autonomiczne partnerstwa publiczno-prywatne składające się z wiodących uniwersytetów, ośrodków badawczych, przedsiębiorstw i innych podmiotów prowadzących działalność innowacyjną. Mają one zapewnić powiązanie osiągnięć nauki z postępem w gospodarce i umożliwić znalezienie rozwiązań dla wyzwań społecznych poprzez opracowywanie produktów i usług oraz promowanie innowacyjności i przedsiębiorczości.

Pierwsze KICs powstały w 2010 r. i dotyczyły zmian klimatu, technologii informacyjno-komunikacyjnych oraz zrównoważonej energii. Kolejne dwa partnerstwa – zajmujące się tematyką zdrowia i surowców utworzono w 2014 r. W ich skład wchodzą polskie uczelnie, centra badawcze i przedsiębiorstwa. KICs są współfinansowane w ramach programu Horyzont 2020.

Termin składania wniosków w trwającym naborze mija 4 lipca 2016 r. o godz. 17.00.

Pełna informacja na jego temat znajduje się na stronie EIT.

W przypadku pytań prosimy o kontakt z przedstawicielem Biura Wielkopolski w Brukseli – p. Joanną Kubiak pod adresem: joanna.kubiak@wielkopolska.eu.

Oprac. Biuro Wielkopolski w Brukseli na podstawie eit.europa.eu


Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.