Data publikacji: 17.08.2009
Dla osób, którym nie przeszkadzają nieregularne kształty owoców i warzyw 1 lipca był dobrym dniem. Tego dnia zrezygnowano z minimalnych standardów europejskich obejmujących 26 rodzajów warzyw i owoców.
Zasady, które miały zapewnić właściwe standardy marketingowe, a także ułatwienie przechowywania i transportu produktów, były częstym przedmiotem kpin i żartów.
Od teraz wszystkie warzywa od pora po cebulę mogą być sprzedawane w takiej formie, w jakiej stworzyła je natura.
Zrezygnowanie przez Komisję Europejską z owych regulacji dotyczących kształtów owoców i warzyw pozwoli kupującym wybierać z większej gamy produktów. Owoce i warzywa różniące się nieznacznie od innych nie będą także niepotrzebnie wyrzucane.
Owoce i warzywa, z których zdjęte zostały regulacje to: awokado, melon, morele, wiśnie, bakłażan, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czosnek, fasolka, groszek, grzyby, kalafior, kapusta, karczochy, marchewka, ogórki, orzechy laskowe, orzechy włoskie, por, seler, szparagi, szpinak i śliwki.
10 ulubionych przysmaków także może być "wyłączone"
Jest szansa, że UE zrezygnuje także z regulacji obejmujących takie produkty jak: brzoskwinie, gruszki, jabłka, kiwi, nektarynki, owoce cytrusowe, sałatę, słodką paprykę, truskawki i winogrona.
Początkowo tzw. "Regulacja ogórkowa" (EEC No 1677/88) i "Regulacja marchewkowa" (EEC No 730/1999) miały zapewnić wysoką jakość produktów, ułatwić ich przechowywanie i transport, a także zadbać o to, żeby długo pozostały świeże.