Data publikacji: 12.04.2010

Oświadczenie Wysokiego Przedstawiciela Unii Europejskiej do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa, Wiceprzewodniczącej Komisji Europejskiej Catherine Ashton w sprawie katastrofy polskiego samolotu

Catherine Ashton – Wysoki Przedstawiciel Unii Europejskiej do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa, Wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej, odbyła w sobotę rozmowę telefoniczną z Ministrem Spraw Zagranicznych Radosławem Sikorskim. Przekazała kondolencje w związku z tragiczną katastrofą samolotu, w której zginęło wiele osób publicznych i ich rodzin, łącznie z Prezydentem Lechem Kaczyńskim, Wiceministrem Spraw Zagranicznych Andrzejem Kremerem, Szefem Sztabu Generalnego Franciszkiem Gągorem i Prezesem Narodowego Banku Polskiego Sławomirem Skrzypkiem.

Catherine Ashton powiedziała szefowi polskiej dyplomacji: "Chciałabym przekazać Narodowi Polskiemu płynące z głębi serca kondolencje i wyrazić naszą solidarność z Wami w tym bardzo trudnym i smutnym czasie. W szczególności chcę przekazać wyrazy współczucia rodzinom i przyjaciołom ofiar".

Na prośbę władz polskich, planowana na poniedziałek 12 kwietnia wizyta Catherine Ashton w Warszawie została przełożona.

Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.