Data publikacji: 25.03.2009
Parlament poparł rozporządzenie, które upraszcza procedury wydawania zezwoleń i wprowadzania do obrotu nowej żywności. Posłowie domagają się zakazu sprzedaży żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt.
Również żywność podlegająca przetworzeniu w procesach wykorzystujących nanotechnologie, będzie objęta oceną ryzyka przed uzyskaniem zezwolenia na wprowadzenie do obrotu.
Celem rozporządzenia w sprawie nowej żywności jest utrzymanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności, ochrony konsumentów, środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt. Posłowie uważają, że nowa żywność nie może stanowić zagrożenia dla konsumentów bądź wprowadzać ich w błąd, a w przypadkach, kiedy ma zastąpić inny produkt żywnościowy, jej wartość odżywcza nie może być gorsza z punktu widzenia konsumenta.
Co to jest nowa żywność?
Nowa żywność, to takie produkty, które nie były sprzedawane na rynku Wspólnoty przed majem 1997 roku, kiedy weszła w życie pierwsza legislacja dotycząca nowej żywności. Mianem tym mogą być określane produkty, które zostały opracowane później w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych (jak nanotechnologia), ale także żywność spożywana tradycyjnie w krajach spoza UE.
Moratorium na żywność pochodzącą z klonowanych zwierząt
Zdaniem posłów, żywność pochodząca z klonowanych zwierząt i ich potomstwa powinna zostać uregulowana odrębnymi przepisami, przyjętymi w drodze procedury współdecyzji. Komisja powinna przedstawić odpowiedni wniosek legislacyjny przed wejściem w życie tego rozporządzenia. Do czasu wejścia w życie rozporządzenia dotyczącego klonowanych zwierząt powinno obowiązywać moratorium na wprowadzanie do obrotu żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt i ich potomstwa.
Żywność wyprodukowana z użyciem nanotechnologii musi być bezpieczna i oznakowana
Posłowie zwracają uwagę, że w chwili obecnej nie istnieją odpowiednie metody oceniania bezpieczeństwa nanomateriałów. Dopóki nanotechnologiczne metody badań bez udziału zwierząt nie będą dostępne w celu dokonania odpowiedniej oceny bezpieczeństwa nanomateriałów w żywności, należy zakazać ich stosowania w celu ochrony zdrowia ludzkiego i zapobiegnięcia testom na zwierzętach.
W celu uniknięcia badań na zwierzętach, badania na kręgowcach powinny być przeprowadzane tylko w ostateczności. Należy unikać podwójnego testowania, a także promować wykorzystywanie metod badań bez udziału zwierząt oraz inteligentne strategie badań.
Posłowie chcą, aby każdy składnik użyty w postaci nanomateriału był wyraźnie wskazany w wykazie składników. Wyraz „nano” powinien zostać umieszczony w nawiasie po nazwie składnika.
Kwestie etyczne
Oprócz kwestii ochrony zdrowia, interesów konsumentów i zdrowia zwierząt, ocena ryzyka wykonywana na potrzeby nowej żywności powinna również uwzględniać rozważania dotyczące kwestii etycznych i ochrony środowiska naturalnego Te aspekty powinny być oceniane odpowiednio przez Europejską Grupę Etyki w Nauce i Nowych Technologiach oraz Europejską Agencję Środowiska.
Ochrona danych
Parlament popiera propozycje Komisji Europejskiej dotycząca pięcioletniej ochrony danych udostępnionych na potrzeby rejestracji nowych produktów, aby zapewnić niezbędne bodźce do badań naukowych i rozwoju. Zgłoszone zostały jednak poprawki, które umożliwią dostęp i wykorzystanie tych danych, jeśli kolejny wnioskodawca uzgodnił z pierwotnym wnioskodawcą, że takie dane i informacje mogą zostać wykorzystane.
Swobodnie dostępne do wykorzystywania przez innych wnioskodawców będą również dane z projektów badawczych sfinansowane przez UE lub instytucje publiczne.
Kontekst
Nowa żywność, to produkty, które nie były sprzedawane na rynku Wspólnoty przed majem 1997 roku, kiedy weszła w życie pierwsza legislacja dotycząca nowej żywności. Mogą to być produkty, które zostały opracowane później w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych (jak nanotechnologia), lub żywność spożywana tradycyjnie w krajach spoza UE.
Rocznie składanych jest średnio od 7 do 10 wniosków o rejestrację nowego produktu żywnościowego. Od grudnia 1997 roku zgłoszono już 100 wniosków. Do tej pory zarejestrowano ponad 20 produktów w kategorii nowej żywności, na przykład sok z owoców drzewa noni, albo produkty uzyskiwane w wyniku zastosowania nowych procesów technologicznych, jak zamiennik tłuszczu "salatrim" oraz olej o wysokiej zawartości kwasów DHA.