Data publikacji: 21.04.2011

PE: lepsze etykietki na żywności

Etykiety na żywności będą prostsze, łatwiejsze do zrozumienia i będą zawierać informacje o składnikach potencjalnie groźnych dla zdrowia.


Europosłowie przyjęli projekt przepisów dotyczących informacji o produktach żywnościowych. "To dobry punkt wyjścia do dalszych negocjacji z państwami Unii" - podkreślała niemiecka deputowana Renate Sommer (Europejska Partia Ludowa), autorka sprawozdania w tej sprawie.
 
Tylko 58 proc. Europejczyków radzi sobie z odczytywaniem obecnych etykietek na żywności - wynika z najnowszych badań opinii publicznej Eurobarometru. Wśród narodowości, dla których etykietki są największym problemem są Hiszpanie (tylko 26 proc. umiało je odczytać) i Polacy 33 proc. Aż 18 proc. badanych Europejczyków nie umiało odczytać daty przydatności do spożycia. Z tym najwięcej problemów mieli Polacy, Litwini i Bułgarzy.
 
Dlatego PE chce uprościć etykiety. W przepisach, które Komisja Ochrony Środowiska i Zdrowia Publicznego głosowała we wtorek wprowadzono zasadę "czytelności". Informację na etykietach będą musiały być umieszczane dużą czcionką (co najmniej 1,2 mm). Będzie też musiał być zachowany kontrast między literami i tłem. "Już dziś na opakowaniach mamy wiele informacji. Ale konsument często nie jest w stanie ich odczytać, są pisane drobnym drukiem. Nowe przepisy to zmienią" - wyjaśniała Sommer.
 
Co już jest na etykietkach?
 
    * Nazwa, pod którą sprzedawany jest produkt.
    * Lista składników, a w niektórych przypadkach także ich ilość.
    * Waga netto i data przydatności do spożycia.
    * W przypadku napoi alkoholowych - poziom alkoholu.
    * Wskazówki dotyczące przechowywania i - jeśli to konieczne - użycia.
    * Nazwa i adres sprzedawcy na terenie UE.
    * Pochodzenie - ale tylko jeśli brak tej informacji może wprowadzić konsumenta w błąd.
 
Na produktach spożywczych będą też informacje o składnikach powodujących alergię. Dziś są one już na produktach pakowanych, nowe przepisy rozszerzą tę zasadę także na produkty sprzedawane w restauracjach, stołówkach czy nawet w budkach i na straganach.
 
Na mrożonkach producenci będą musieli też podać datę pierwszego zamrożenia żywności. Przepisy będą dotyczyć czerwonego mięsa, drobiu i ryb.
 
Wśród informacji na opakowaniu będzie podane także pochodzenie produktu (czerwonego mięsa, drobiu, ryb, produktów mlecznych, owoców i warzyw). Dotyczyć to będzie produktów świeżych, jak i części przetworzonych. Informacje będą dość szczegółowe - jeśli krowa urodzi się w jednym kraju, w innym będzie hodowana, a w jeszcze innym trafi do rzeźni - to wszystkie trzy kraje będą musiały być wyszczególnione.
 
Na razie nie wprowadzono obowiązku umieszczania informacji o składnikach na przedzie opakowania (przeciw temu są państwa UE). Producenci - jeśli będą chcieli - będą je mogli jednak tam umieszczać na zasadzie dobrowolności.
 
Koniec ze sztucznym serem
Składniki znajdą się za to obowiązkowo na tyle opakowania. Wśród tych, których zawartość trzeba będzie podać będą: tłuszcze (w tym także te typu nasyconego i trans), cukier, sól, białko i węglowodany. Na opakowaniu będzie musiała się także znaleźć wartość odżywcza w kaloriach.
 
Na produkcie, który imituje inny rodzaj żywności będzie się musiała znaleźć jasna informacja o tym. Chodzi o przypadki "sztucznego" sera i mięsa, które jest sklejane z różnych rodzajów i sprzedawane jako całość. "Nie można oszukiwać konsumenta" - zaznaczała Sommer.
 
Eurodeputowani nie chcą jednak niepotrzebnie obciążać producentów. Z przepisów będą więc wyłączeni mali producenci, a także produkty w ozdobnych opakowaniach, sezonowe, a także alkohole. W sprawie tych ostatnich deputowani chcą osobnych przepisów.
 
"Przepisy, które przyjęliśmy są dobrym punktem wyjścia do dalszych negocjacji z państwami Unii. Musimy w końcu zakończyć sytuację, w której w różnych krajach obowiązują różne zasady" - argumentowała Sommer.
 
Negocjacje z Radą UE i Komisją Europejską rozpoczynają się już 10 maja. Przepisy mają być głosowane na lipcowej sesji plenarnej w Strasburgu.
 
Więcej informacji :
Strona Komisji Europejskiej o etykietowaniu żywności (w języku angielskim) http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/index_en.htm
Kompendium przepisów dotyczących etykietowania i pakowania żywności (w języku angielskim) http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/index_en.htm
 
źródło PE

Copyright © 2021 Wir Poznań | Wszelkie prawa zastrzeżone.