Data publikacji: 23.09.2021
Dziś Parlament Europejski, Rada i Komisja świętują inaugurację dorocznego „Dnia Rolnictwa Ekologicznego w UE”. Wszystkie trzy instytucje podpisały wspólną deklarację, zgodnie z którą dzień 23 września uznano za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE.
Inicjatywa ta wynika z Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej przyjętego przez Komisję 25 marca 2021 r., w którym zapowiedziano ogłoszenie takiego dnia w celu podniesienia poziomu świadomości na temat produkcji ekologicznej.
Podczas uroczystości podpisania i inauguracji komisarz do spraw rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział: Dziś obchodzimy dzień poświęcony produkcji ekologicznej – rolnictwu o zrównoważonym charakterze, gdzie produkcja żywności odbywa się w harmonii z przyrodą, różnorodnością biologiczną i dobrostanem zwierząt. 23 września to także równonoc jesienna, kiedy dzień i noc są równie długie – symbol równowagi między rolnictwem a środowiskiem, który idealnie nawiązuje do produkcji ekologicznej. Cieszę się, że wraz z Parlamentem Europejskim, Radą i kluczowymi podmiotami z tego sektora inaugurujemy doroczny dzień rolnictwa ekologicznego w UE – jest to wspaniała okazja do podnoszenia poziomu świadomości na temat produkcji ekologicznej i promowania jej kluczowej roli w przechodzeniu na zrównoważone systemy żywnościowe.
Ogólnym celem Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej jest znaczne zwiększenie produkcji i konsumpcji produktów ekologicznych, aby przyczynić się do osiągnięcia celów strategii „Od pola do stołu” i strategii na rzecz bioróżnorodności, takich jak ograniczenie stosowania nawozów, pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych. Sektor ekologiczny potrzebuje odpowiednich narzędzi do rozwoju, jak wskazano we wspomnianym Planie działania. Aby zapewnić zrównoważony wzrost w tym sektorze, przedstawiono 23 działania oparte na trzech aspektach: pobudzaniu konsumpcji, zwiększaniu produkcji i dalszej poprawie zrównoważonego charakteru sektora.
Działania
Aby pobudzić konsumpcję, Plan działania obejmuje między innymi działania informacyjno-komunikacyjne na temat produkcji ekologicznej, promowanie konsumpcji produktów ekologicznych oraz zachęcanie do szerszego stosowania – w drodze zamówień publicznych – produktów ekologicznych w stołówkach publicznych. Ponadto, aby zwiększyć produkcję ekologiczną, wspólna polityka rolna (WPR) pozostanie kluczowym narzędziem wsparcia w zakresie przejścia na rolnictwo ekologiczne. Jej uzupełnieniem będą na przykład wydarzenia informacyjne i tworzenie sieci kontaktów w celu wymiany najlepszych praktyk i certyfikacji dla grup rolników zamiast dla osób fizycznych. Wreszcie, w celu poprawy zrównoważonego charakteru rolnictwa ekologicznego, Komisja przeznaczy co najmniej 30 proc. budżetu na badania naukowe i innowacje w zakresie rolnictwa, leśnictwa i obszarów wiejskich, w ramach której to działalności będą podejmowane tematy specyficzne dla sektora ekologicznego lub z nim związane.
Kontekst
Produkcja ekologiczna przynosi szereg istotnych korzyści: pola, na których prowadzi się uprawy ekologiczne charakteryzują się większą o około 30 proc. różnorodnością biologiczną, zwierzęta hodowane ekologicznie cieszą się wyższym poziomem dobrostanu i przyjmują mniej antybiotyków, rolnicy ekologiczni osiągają wyższe dochody a ich gospodarstwa są bardziej odporne, natomiast konsumenci dokładnie wiedzą, co się im oferuje dzięki unijnemu logo produkcji ekologicznej.
Dodatkowe informacje
Plan działania na rzecz rozwoju sektora ekologicznego
Strategia na rzecz bioróżnorodności