Data publikacji: 15.10.2024
.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Światowy Dzień Żywności jest obchodzony każdego roku, na całym świecie, 16 października – w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. Wśród najbardziej zagrożonych głodem obszarów znajdują się: Afganistan, Jemen i Sahel. Tragiczną sytuację komplikuje szok rynkowy spowodowany konfliktem w Ukrainie.
Organizacja pozarządowa Save The Children, przypomina o tragicznym położeniu dzieci. W sytuacji, gdy co roku na świecie z głodu umiera średnio milion dzieci, 13,6 mln dzieci poniżej piątego roku życia jest zagrożonych śmiercią z powodu ostrego i ciężkiego niedożywienia. Do końca 2022 r. 59 mln najmłodszych jest zagrożonych poważnym niedożywieniem.
W Światowym Dniu Żywności podkreśla się, że należy odejść od logiki wydajności i maksymalizacji zysków w systemie żywnościowym i zamiast tego skupić się na wspieraniu lokalnych systemów żywnościowych, które dzięki zróżnicowanym zasiewom mają zdolność poprawy bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego.
Unijna polityka bezpieczeństwa żywności obejmuje wszystkie etapy łańcucha żywnościowego, od produkcji do konsumpcji. Jej celem jest dbanie o to, by żywność na europejskich stołach i pasza podawana zwierzętom były bezpiecznie i miały wysoką wartość odżywczą, zapewnienie wysokich norm dobrostanu zwierząt i ochrony roślin, a także zagwarantowanie jasnych informacji na temat pochodzenia, składu i wykorzystania żywności oraz jej oznakowania.
Więcej o polityce bezpieczeństwa żywności w UE https://ec.europa.eu/info/strategy/food-safety_pl